Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Τότα Σαρακηνού

..............................
Η Τότα Σαρακηνού στην Atr Gallery TENEDOS
..............................



1 σχόλιο:

  1. Για τα κολλάζ της κ. Τότας Σαρακηνού

    «Wanted», «Έφηβοι σε φάση νευρικής κρίσης», «Όσο στέκομαι, θα αντιστέκομαι», «Το παλεύω», «Τέλος οι τυχεροί», «Ζητείται σπόνσορας για ακριβά γούστα», «Ενοχές - Έρωτας»... Αυτοί είναι μερικοί από τους τίτλους εφημερίδων που βρίσκονται κολλημένοι επάνω στα εμπνευσμένα κολλάζ της κ. Τότας Σαρακηνού, που εκθέτει έργα της, αυτές τις ημέρες, στην Αίθουσα Tέχνης Τένεδος, στην πόλη της Κέρκυρας.
    Πέρα από την επίκαιρη εννοιολογική σημασία των αναγραφόμενων και των εικονιζόμενων στα έργα της, ο φιλότεχνος θεατής θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή του στην τεχνική, το τρόπο σχεδίασης, στην σύνθεση και στην ισορροπημένη χρωματική τονικότητα που επιλέγει η ζωγράφος.
    Η κ. Τότα Σαρακηνού δε νομίζω πως λειτουργεί σας «αγκιτάτορας», ούτε πως απλά, «ξεσηκώνει» τον (δίκαια) αγανακτισμένο σήμερα, παρατηρητή του έργου της. Αυτή είναι η πρώτη «ανάγνωση» που εσκεμμένα ίσος επικαλείται η ζωγράφος. Η κ. Σαρακηνού (μέσα από τα κολλάζ της) αφήνει να διαφανεί η αιώνια έφηβη, η ρομαντική επαναστάτρια που με τις «κατ' επίφαση» δύσκολες κοινωνικές καταστάσεις που περιγράφει δεν κατορθώνει (τελικά να κρύψει)... αλλά φανερώνει όλη την παιδική αθωότητα της... μια αθωότητα που διατηρεί ακέραιη στο βάθος της ψυχής της.
    Η ζωγράφος περιγράφει ένα αιώνιο παιδί που παλεύει να γίνει έφηβος. Έναν έφηβο που ονειρεύεται να πραγματώσει τον τόσο διαφορετικό κόσμο που φαντάζεται και επιθυμεί. Μόνο που αντί για λουλούδια (που θα του άρεσε να κρατεί) ...κάποιος του χώνει στο χέρι ένα σίδερο λοστό, του φορά μια κουκούλα και του δίνει ένα σκονάκι, μία ένεση...
    Ίσος προς στιγμή να νομίσουμε ότι, στα έργα τις ζωγράφου, περιγράφετε κάποιος που κραυγάζει... «Σπάστε τα, διαλύστε τα ΟΛΑ!»... Εγώ όμως βλέπω κάτω από τη «μαύρη κουκούλα» ένα τεράστιο χαμόγελο... και στους τίτλους διαβάζω... «Όλα γεννιούνται και πεθαίνουν σε μία ΝΕΑ στιγμή. Φρόντισε να είσαι εκεί όταν θα έρθει η κατάλληλη ώρα. Ως τότε πάλεψε να παραμείνεις ANΘPΩΠOΣ!»

    Σας ευχαριστώ κ. Τότα Σαρακηνού για τις σκέψεις και τα συναισθήματα που μου προκάλεσαν τα έργα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή